Det har blivit alltmer vanligt att svenska aktieägare börjat snegla på och investerat i populära norska aktier för att tjäna pengar. Huvudmarknaden för köp och sälj av aktier i norska företag sker på Oslo-börsen. De mest åtråvärda aktierna är inom olja, men du hittar så mycket mer spännande värdepapper att investera i. Du kan satsa på råvarumarknaden såsom aluminium och gödsel. Annars går det alldeles utmärkt att investera hur läget ser ut i världen eller på den unika laxsektorn och satsa i laxaktier och annat fiske.
Det typiska på aktiemarknaden i Norge
Oslobörsen präglas först och främst med råvaror av olika slag, såsom aluminium, olja och gödsel. Detta mycket tack vare de tunga industrierna Equinor och Norsk Hydro. Råvarubörsen är global och därför påverkar denna av den ekonomiska världstillväxten.
Konsumentsektorn har växt sig allt starke under de senaste åren och då speciellt inom laxindustrin. Lax är något väldigt unikt för Oslo-börsen samtidigt som den gynnas av kronan i Norge. Det har blivit en megatrend att äta nyttigt och hälsosamt har den norska laxindustrin fått vin i seglen. Samtidigt har även välfärden ökat och allt fler kan kosta på sig att äta mycket bättre, vilket innebär att oftast blir fisk.
Varför investera i norska aktier?
På Oslo-börsen syns exponeringen mot världstillväxten inom laxindustrin, vilket är unikt för börsen i Norge, samt oljan som är ensam i sitt slag i Nordens länder. I och med att det går att investera i råvarorna olja, gödsel och aluminium får du en annan vinkling av aktieköp jämfört med de övriga nordiska länderna. En trend som har blivit allt mer populär att satsa på är inom ESG-sektorn, Environmental Social Government, som erbjuder produkter som exempelvis pantautomater och sollcellsparker.
Att tänka på…
Innan du börja investera i norska aktier bör du tänka på att börsen i Oslo är i en mycket grad exponerad gentemot den geopolitiska världen. Alltså när det är en god tillväxt ute i världen kommer det även ge en god tillväxt på dina aktier. Detta betyder också att de största företagen påverkas av handelskrig, oljebörsen och andra globala händelser.