Att köpa en gemensam bostad är ett spännande steg i ett förhållande, men det kan också uppstå en del frågor kring hur man gör om man går in med olika mycket pengar i bostaden.
En vanlig situation är när de två parterna har olika kontantinsatser att bidra med vid köpet. Hur ska man hantera dessa olikheter på ett sätt som känns rättvist för båda? Missförstånd kring detta kan leda till oenighet och stress senare. I denna artikel kommer vi att utforska olika metoder för att lösa detta problem, inklusive användning av skuldebrev och samboavtal, för att säkerställa att båda parterna känner sig nöjda och skyddade.
Att köpa bostad med olika kontantinsatser
Det är inte helt ovanligt att man som par har olika ekonomiska resurser när man ska köpa bostad tillsammans. En av parterna kan ha sparat mer pengar eller fått ärva en summa som de kan använda för bostadsköpet, medan den andra parten inte har lika mycket pengar tillgängligt.
Den ojämna fördelning kan antingen lösas genom att parterna äger olika andelar av bostaden, alternativt att man skriver ett avtal som reglerar ägandet och eventuella framtida försäljningar.
Räkneexempel på olika insatser vid bostadsköp
Antag att Sara och Erik ska köpa en bostad ihop. Sara har sparat 200 000 kronor, medan Erik har sparat 400 000 kronor för kontantinsatsen. De vill båda äga 50 % var och stå på 50 % av lånen per person.
Formeln för skuldebrevet i detta fall blir:
400 000 – 200 000 = 200 000 / 2 = 100 000 kronor.
Erik som har lagt in mer i kontantinsats har alltså lånat ut 100 000 kronor till Sara vid köpet.
Skriv ett skuldebrev och samboavtal för att undvika problem vid försäljning
Om man går in en bostad med olika kontantinsatser är det viktigt att dokumentera detta för att undvika konflikter vid en eventuell försäljning av bostaden.
Anledningen är att enligt sambolagen har båda parterna rätt till 50 % av bostaden vid försäljning, oavsett hur mycket de gått in med i kontantinsats. För att undvika att någon av parterna ska kunna använda sin rätt genom sambolagen så är det viktigt att skriva ett samboavtal och skuldbrev.
Skuldebrev
Ett skuldebrev är ett juridiskt dokument som specificerar en skuld mellan två parter. När det kommer till en ojämn kontantinsats kan det användas för att tydligt ange hur mycket den ena parten är skyldig den andra.
Samboavtal
Ett samboavtal är ett avtal som reglerar ägandet av gemensamma tillgångar inom ett samboförhållande. Det kan användas för att klargöra hur bostaden och andra gemensamma tillgångar ska delas om samborna separerar.
Det kan även specificera att bostaden inte omfattas av sambolagen som annars skulle kräva en lika fördelning, trots den ojämna kontantinsatsen.
Skuldebrev och kontantinsats mall
Det finns flera hemsidor som erbjuder gratis mallar för skuldbrev och samboavtal, om man väljer att använda några av dessa bör man vara noga med att säkerställa att mallarna är korrekt skrivna så avtalen är giltiga.
Vill slippa den osäkerheten kan man använda Lexly som är specialiserade på juridiska dokument, där dokumenten är kvalitetssäkrade av en jurist.
Vad händer om man inte skriver ett skuldbrev?
Utan ett skuldebrev blir det ingen klar dokumentation över hur olika kontantinsatser ska hanteras vid ett framtida bostadsförsäljning eller separation. Detta kan leda till osäkerhet, tvister och potentiella rättsliga problem mellan parterna. Den som bidrar med en större kontantinsats har ingen juridisk säkerhet för sin extra investering och en rättvis uppdelning av tillgångarna kan bli komplex och utmanande.
När ska skulden för kontantinsatsen betalas tillbaka?
Skulden för kontantinsatsen i ett bostadsköp mellan sambor kan variera beroende på de avtal och överenskommelser som finns mellan parterna. Det vanliga är att detta regleras i ett skuldebrev eller samboavtal där detaljerna för återbetalningen framgår.
- Vid Försäljning: Skulden för kontantinsatsen kan avtalas att betalas tillbaka när bostaden säljs. Då återbetalas skulden från försäljningspriset innan eventuell vinst delas mellan parterna.
- Under Bestämd Tidsperiod: Parterna kan komma överens om en betalningsplan där skulden betalas tillbaka successivt under en bestämd tidsperiod.
- Vid Separation: Om paret separerar och säljer bostaden, kan skulden regleras så att den som bidragit mer vid köpet får tillbaka sin andel först.
Sammanfattning
Även om det inte är det första man tänker på när man ska flytta ihop så är det viktigt att skiva ett skuldbrev om man går in med olika kontantinsatser vid bostadsköpet.
För att skuldbrevet ska vara giltigt behöver man även skriva ett samboavtal. Detta kan man antingen göra på egen hand genom att ladda hem en gratis mall, eller så använder man sig av en tjänst som Lexly där dokumenten är kvalitetssäkrade av en jurist.